"Svensk ris" - Matkorn Kurt Weid

 

Matkorn Quiche med lax och grönsaker

American pancakes till mellanmål eller dessert på Kurt´s vis

Korn - hälsosam och läcker

Korn använts numera företrädesvis som djurfoder eller för ölproduktionen. Knappast någon vet hur riktigt kornbröd eller korngrynsgröt smakar. Jämfört med vete har korn klart intressantare hälsofördelar. De vitala ämnena är högre och de speciella fibrerna anses vara klart kolesterolsänkande redan vid intaget av några skivor kornbröd per dag. Därför kan det vara bra att få vet lite mera om de exceptionella egenskaperna av korn och hur man kan bereda och laga till kornet.

Korn - Urkorn

Kornet (Hordeum vulgare) tillhör grässläkten och anses vara det äldsta korn som odlas av människan. Enligt arkeologiska fynd fanns korn för omkring 800 000 år sedan, och tämjdes i södra Centralasien och Mellanöstern för omkring 10 000 år sedan. Det är därför som korn ofta kallas för den ursprungliga säden.

I det antika Egypten spelade korn en oumbärlig roll som basföda. Hieroglyfen för korn därför allmänt stått för kornet. År efter år, den första skära korn dör av Isis, gudinna fertilitet, offrades.

Korn var också den viktigaste säden bland de gamla grekerna. Poeten Homer refererade till kornmåltiden i sin odyssé som "Mark of men" och enligt Platon var korn filosofers mat. Både de grekiska olympierna och de romerska gladiatorerna använde korn för att öka sin styrka och uthållighet

Korn som läkemedel

Tidigt blev det känt att korn inte bara var mättande, men också läkande. Så kokade man exempelvis i forna tider Ptisane - en gröt eller ett avkok på korn som användes - på grund av att den var lättsmält - som ett botemedel och välgörande föda.

Dessutom var kornvatten, även känt som Tisane, en ofta föreskriven dryck för sjuka och svaga människor fram till 1800-talet. För detta ändamål kokades kornet upp i vatten, sädeskornen kasserades och vätskan drack man.

Korngroddarna tillskrevs en vätskedrivande och febersänkande förmåga.

I Japan och Korea är än i dag te kokt på korn en populär dryck för att exempelvis förhindra stressrelaterade magsår. Och i den traditionella tibetanska läkekonsten anses korn som läkande eftersom det stimulerar tarmarna.

Under tiden har vetenskapliga studier också visat att korn ger intressanta hälsofördelar och kan till exempel sänka blodsockernivåer. Men varför är korn i dag i våra breddgrader mindre omtyckt?

Korn - Den glömda maten

Hos oss äts kornet relativt sällan och avnjuts mera i form av öl eller whisky. Kornet undanträngdes redan under romartiden av vetet. En av anledningarna var att vetet hade bättre bakegenskaper.

Därför degraderades kornet mer och mer till ett andra klassens spannmål och används främst för ölproduktionen. Sedan början av 1900 – talet uppskattades korn även som djurfoder med hög avkastning.

Kanske har korn som livsmedel blivit mindre omtyckt eftersom folket under världskrigen och på efterkrigstiden hade det som basföda och därför inte ville se eller smaka på kornet när det blev bättre tider igen?

Faktum är dock att korn aldrig har spelat någon större roll inom livsmedelsindustrin och att vete således ofrånkomlig ligger främst i popularitet bland spannmålen. 

Korn - kontra vete

Men - i den tid vi lever i avstår allt fler från vete och är mer uppmärksam på andra spannmål som exempelvis korn. Detta beror också på den ökade intoleransen för vete.   

Korn innehåller som vete, gluten men i mycket mindre mängder. Av denna anledning är korn mera lättsmält.

Men vete var inte alltid så glutenrik som den är idag. Även andra ämnen i vete har genomgått förändringar, som hos allt fler leder till intolerans symptomen.

Förhållandet med korn är däremot helt annorlunda: Medan ”modernt” vete skiljer sig genetiskt starkt från vete av tidigare tider, har en analys av 6000-åriga kornkorn visat att kornets genetiska arvegods knappast har förändrats till denna dag.

Korn - hälsosamma fibrer

Fibrer ökar tarmvolymen och reglerar därmed tarmtömningen. Vidare har de en förmildrande effekt på retningen av slemhinnorna och utnyttjads till avgiftningen av kroppen.

De medicinskt mest värdefulla olösliga fibrer i korn kallas betaglukan, som inte bara främjar matsmältningen utan också sänker kolesterol och blodsocker och kan minska risken för hjärtsjukdomar och cancer.

Det finns ingen annan mat som innehåller mer betaglukan än korn. Det finns upp till 5 gram betaglukan i 100 gram korn – 12 gånger så mycket som i råg och vete – vilket är cirka 150 procent av det rekommenderade dagliga intaget.

Till och med den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har varit tvungen att på grundval av forskningen erkänna att regelbunden konsumtion av korn minskar kolesterolhalten i blodet tack vare den höga betaglukan halten i kornet.

Korn som mat

Du vet redan vad som skiljer spelt kornet från naken kornet. Det finns dock många andra kornprodukter. Några av dem är:

Pärlgryn är en typ av korn som finns mig veterligt inte i Sverige. Den framställs genom slipning av kornet. Frukt- och fröskalen avlägsnas nästan helt och spetsarna (grodd, skägg) avrundas. Den stora nackdelen här är att kornets näringsvärde minskar kraftigt. Pärlgryn är därför mindre rik på vitaminer och fibrer än det oskalade kornet. Pärlgryn används också för att tillaga en särskilt lättsmält, magvänlig gröt och soppor. Den närande korngröten kan främja läkning av många mag- och tarm sjukdomar.

Kornflingor är eftertraktad för müsli och till bakningen. Även här skalas kornet som sedan görs formbar genom en hydrotermisk behandling. Kornet bearbetas sedan till flingor i ett valsverk.

Kornmalt används till exempel för tillverkning av bakverk, öl och spirituosa. Kornmalt framställs av malet korn. Med benämningen mältning menas en kontrollerad groningsprocess, varvid enzymer aktiveras och bildas i kornet.

Kornmjöl erbjuds sällan i detaljhandeln. Den låga glutenhalt gör det till en dålig brödsäd. Därför, om du vill baka med kornmjöl, kan detta endast göras med en hög andel av andra glutenhaltiga mjöl. I södra Norrland tillagas det landskapsrätten kams. Till denna rätt är kornmjöl ett måste! Till bakning av tunnbröd är kornmjölet däremot väl lämpad.

..och till sist, men inte minst - Matkorn!

Matkorn - En ”Allrounder” i våra kök

Matkorn är en mycket varierande mångsidigt användbart livsmedel och kan införlivas i matsedeln på ett behagligt och varierande sätt tack vare sin nötaktiga smak.

Du kan blanda matkorn i läckra sallader, grönsaksgrytor och soppor. Njuta av den som tillbehör till alla rätter där du använder pasta eller ris, vidare till matkornplättar och -biffar och t.o.m. i desserten såsom pannkakor och söt crisp.

Orzotto istället för risotto

Du har säkert hört talas om risotto, men vad sägs om en läcker Orzotto (Orzo = korngryn på italienska)? Detta är en populär italiensk maträtt där korn helt enkelt används istället för ris. Jag har tagit fram säkert tjugo olika recept på ”Matkornotto” som jag kallar rätten.

Vill du veta mera om matkorn så hittar du det här:

https://www.maggkurr.com/svensk-ris-matkorn-kurt-weid/

__________________________________________________________

Receptet har Paul Svensson och hans team tagit fram. Jag har ändrat hel korn – som använts i originalreceptet  – till matkorn eftersom jag har testat liknande recept med Matkorn - som fungerar.

” Ris växer ju allra mest på andra sidan jordklotet, men korn har vi gott om. Dessutom har korn en otroligt god smak!” SÄGER PAUL!

__________________________________________________________

Kornets historiska betydelse1.pdf (93,3 kB)Kornets historiska betydelse1.pdf (93,3 kB)Här om dagen ”hittade” jag – enligt mitt tycke – intressant artikel om Kornets historia.
Den är skriven på tyska av Dr. V. Brandenburger.
Jag har tigit mig friheten att översätta den till svenska.

Här om dagen ”hittade” jag – enligt mitt tycke – intressant artikel   om Kornets historia.

Den är skriven på tyska av Dr. V. Brandenburger.

Jag har tigit mig friheten att översätta den till svenska.
 

Kornets historiska betydelse.pdf (93,3 kB)

 

__________________________________________________________

  2020-06-01

Vännerna på magasinet Råd & Rön hade i sitt senaste nummer (2020-05-27) en intressant artikel om ris och en listning av alternativa spannmålsprodukter för riset.

Synd bara att Lantmännen ”min” matkorn inte paketerar i konsumentförpackningar. Därför saknade jag den på listan av alternativa produkterna till riset som finns i detaljhandeln.  

Risalternativet.pdf (79,2 kB)

 

__________________________________________________________

 

__________________________________________________________

Jenny - en stor supporter och användare av Matkorn. Hennes gäster på äldreboendet i Malmö tycks gilla det.  Men - det ska tillagas på rätt sätt, som Jenny gör!

__________________________________________________________

 

__________________________________________________________

__________________________________________________________

En f.d. medarbetare, Petra Landberg skickade mig bifogade klipp från 1921 med följande kommentar:
”Hittade en tidning - husmodern från 1921. Helt underbar artikel och recept. Tur att grynen är tillbaka”.
Det är därför JAG tycker att denna råvaran bör värnas om och serveras yttermera
- nu när vi talar om hållbar matlagning!
__________________________________________________________

Sallad på matkorn med sockerbetor söt/syrigt

__________________________________________________________