TÄVLINGEN SKOLMATSGASTRO - SM I SKOLMAT

 

Tävlingen SkolmatsGastro hålls vartannat år

När Köksmästare Kurt Weid reste runt i landet för att hälsa på i olika skolkök upptäckte han att det fanns ett enormt behov av inspiration och förnyelse. 
Dessutom insåg han att det var dags att höja statusen på de fantastiska skolkockarna som trots knappa resurser gör ett enastående arbete. 
Men hur skulle det gå till? 
Idéen om en tävling började sakta växa fram.
Under hösten 2007 bjöd vi in alla landets skolkockar att delta i Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar, d.v.s. tävlingen SkolmatsGastro föddes. 
Det strömmade in svar och det var en svår uppgift för juryn att utse fem finalister. 
Första vinnarna utsågs 2008 och totalt har fem vinnarteam utsetts som årets bästa skolkockteam. 
Sedan 2016 har tävling titeln - SM i skolmat!
 
Team Österåker från Storstockholm vart Sveriges bästa skolkockar 2008. Det stod klart den 22:a april 2008 när finalen i SkolmatsGastro genomfördes för första gången på GastroNord i Stockholm. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot priset av skolminister Jan Björklund. Skolministern underströk hur viktigt det är att höja statusen för skolkockarna och skolmaten.
 
Team Rosenknopparna från Skövde vart Sveriges bästa skolkockslag 2010. Det stod klart den 20 april 2010 när finalen i SkolmatsGastro genomfördes på matmässan GastroNord i Stockholm. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot priset av skolminister Jan Björklund. Skolministern underströk hur viktig skolmaten är för elevernas prestationer i skolan och för fortsatta bra kostvanor i livet.
 
2012 var intresset för att tävla i SkolmatsGastro rekordstort. Över 150 skolkockar skickade in bidrag och intresset för landets skolor var större än någonsin. Tre kockar från Apladalsskolan i Värnamo som kallar sig Team Värnamos Gastrokockar lagar Sveriges godaste skolmat. Den spännande finalen gick av stapeln på GastroNord våren 2012 och på läktaren satt hundratals skolbarn och sjöng hemarramsor. Juryn bestod av en expertjury och en gästjury som båda bedömde rätterna utifrån ett 100 poängschema. I expertjuryn fanns bland annat Köksmästare Kurt Weid, Malin Söderström, en av landets mest kända kockar som ses flitigt i TV 4, Karin Lidén, ordförande i Kost och Näring samt Martin Karlsson, 2010 års vinnare av SkolmatsGastro. I gästjuryn satt ett 40-tal personer däribland skolbarn från tidigare finalskolor, kommunala befattningsingshavare, kostchefer och välkända kockar. Även landsbygdsminister, Eskil Erlandsson, fanns på plats under tävlingen.
 
2014 blev Sveriges bästa skolkockslag Team Helenas Skolträdgård från Skövde. Motiveringen löd: 
Det vinnande laget presenterade en ren meny, perfekt som skolmat med fantastiskt goda smaker i fin harmoni. De vackra presentationerna och kombinationen av rätterna imponerade stort på jurygrupperna. Maten var dessutom mycket god och i köket rodde lugn och ordning, precis som det ska vara! Sveriges bästa skolkockar är: Lag Helenas Skogsträdgård i Skövde!
Prisutdelare var Prins Carl Philip
 
Team Åbys Mumsliga från Åbyskolan i Klippan är Sveriges bästa skolkockar 2016 och tillagar landets godaste skolmat. Det stod klart när prisutdelningen i SkolmatsGastro – SM i Skolmat – genomfördes på Lantmännens huvudkontor i Stockholm idag. Det var tre mycket stolta skolkockar som tog emot förstapriset av välrenommerade krögaren Paul Svensson.
 

 

VInstresa 2016 Insel Spital, Bern - Schweiz

Under v 35 genomfördes för 5:e gången vinstresan med SkolmatsGastro segrarna -   i år Mumsligan från Klippan - till Insel Spital i den schweiziska huvudstaden Bern.

Resan finansierades av Lantmännen -
Kungsörnen, med mig som ciceron.

Förutom en hel dags
besök på sjukhuset där det gastronomiska management presenterade deras
verksamhet blev det en rejäl
rundvandring i sjukhusets 6 olika restauranger, koll på patientdukningen
och pralintillverkning i konditoriet.

Resan fulländades med
utflykter till Vevey vid Genèvesjön, Sightseeing av Bern och en rundresa till
Emmental där vi lärde oss allt om hur den berömda osten
tillverkas och sedermera smakar.       

                   

 

 

 

SkolmatsGastro 2018

Årets finalister är följande team.

Det ska bli spännande vem efter den 6 februari harblivit vinnare.

Den 22 mars tillkännages vem av de fem finalister som får kalla sig vinnare av SM i skolmat 2018.

En inspirationsresa hösten 2016 till Spanien & Costa Blanca

väntar som 1:a pris

Delfinal 1: TEAM GLADA KOCKAR, Tingsryd, Konga

 
 
 
 
 
 

Delfinal 2: TEAM GLADANS KOCKAR, Tomelilla, Smedstorp

 

Delfinal 3: TEAM NANNA, Uppsala

Delfinal 4: TEAM MÅLET ÄR MÅLTIDEN, Dingle

https://www.facebook.com/munkedalskommun/videos/1566744590113471/

 

Delfinal 5: TEAM NAVET I HJULET, Örebro


T opp 3 Team som är nominerade till prisutdelningen 

den 22 mars 2018 i Göteborg.

 

 

STORT GRATTIS!!!

Vinstresa 2018

Torrevieja, Costa Blanca, Spanien

Mellan den 28 oktober och den 2 november 2018 reser vinnarteamet hit på sin studie- och inspirationsresa.
Bland mycket annat kommer det besökas en spansk skolrestaurang, den lokala restaurangskolan, böndernas grönsakamarknader, fiskeauktionen, getfarmen med ostproduktionen, vingårdar och saffransodlingar.

 

 

 

Här kommer man att vistas - Hotel Masa International

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minnesbilder från vinstresan 2018 till Costa Blanca