Food Trender 2015

08.02.2015 15:01

Enligt "Forbes Magazine" återkommer den klassiska buljongen som en sund, fettsnål (kanske smaksatt med chili och citrongräs) följeslagare i en måltid eller som ensam rätt. Den senare varianten som "to go" rätten i pappmuggen i "Fast Food" restaurangen. Ytterligare en variant som "to go" dryck kan den japanska Matcha - te bli.

Nya super spannmål är på väg in till våra restauranger såsom Kaniwa kornet från Anderna,
Teff - hirsen, som har avsevärt mindre frön än andra sorter och matkorn.
Av pistagemandeln kommer det produceras smör, olja och olika krämer.
Macaronerna är på väg ut. Istället kommer det bli en pånyttfödelse av eclair - bakelsen
denna luftiga branddegsskapelsen med läckra fyllningar.

Några av de s.k. trendprodukter kan däremot få det svårt att få fotfäste, för att de inte passar våra smakslökar - eller för att skaffandet av dem bli för komplicerade. Speciellt exotiska produkter omvandlar gourmeter till jägare och samlare där inga kostnader skys - som exempelvis nu senast bananblomman till sallader.

En och annan trend stannar och berikar mathållningen, andra har bara kommit något i glömska och flyttas nu fram igen i ljuset. Därför har beprövade tekniker som rökning fått en renässans igen liksom fermenterade grönsaker. Produkter på syrad mjölk blir återigen viktiga ingredienser för matsedlarna.

Likaledes aldrig helt bortglömt - men ett tag inte så uppskattat - är alla kålsorterna. Titta bara vad som nuförtiden görs allt av blomkål! Grönkålen firas sedan många år i USA. Mycket mera än här i Sverige. Man anser att den är ett hälsofrämjande multigrönsak som tillagad som chips, smoothies och i sallader och fångar fria radikaler. När man korsade grönkålen med brysselkålen fick man fram en helt ny, vacker att beskåda, och god kålsort som döptes till "Flower Sprouts" och som är en riktig vitaminbomb. Den stora fördelen med denna nya sort är att den på endas 4 minuter är serveringsklar, mycket nyttig och dekorativ.

Det som är på stark frammarsch är Food Pairing, där vi kommer att få se och kunna äta många nya och vågade kombinationer. Vem vet, kanske vi får på tallrikarna stekt nötkött med Popcorn eller chokladmousse med dill.

Som tur är förhåller sig det beträffande mat trender som med klädesmoden: Man måste inte hänga på alla tokigheter!