Food Report 2019

21.11.2018 18:47

Vilka är de nya heta trender för året 2019 som ingen får missa?

 

NEJ – det nya året kommer inte överraska med några sensationella nyheter.

Säkerliggen kommer det ändå att poppa upp några produkt–hypes hård drivna av medierna och Food – bloggarna. Teff exempelvis, den mycket proteinrika tvärg-hirsen från Afrika, bör vara en het kandidat. Eller grönt bananmjöl och grönsaken Moringa men också Umami – i form av pastor och såser. En och annan marketing avdelning hittar säkerligen ytterligare ”coola superfoods” som man vill fila in som mattrend även om dessa modefenomen knappast kan kallas för trend.

Plant Based Food – innebär att man letar efter fler ersättningsprodukter. Inte bara grönsakerna håller på att uppvärderas i våra kök och på våra tallrikar utan även växter – hitintills okända som föda – blir utgångsprodukter för nya intressanta livsmedel. Speciellt proteinrika växter kommer att göra karriär som alternativ till animala proteiner.

Transparency – Ett växande behov om mer information om vår föda kommer att krävas. Konsumenterna vill veta exakt vad de inmundigar och varifrån dessa produkter kommer. Nya teknologier – som Blockchain – kan här hjälpa till.

Healthy Hedonism – Vi kommer att sluta att vara asketer. Bra kost kan vara såväl hälsosam som njutningsfullt. Att tänka enbart hälsofunktionellt när det gäller måltiden av i dag håller på att avvecklas.

The New French – Under en lång period gällde i den franska gastromin antingen – eller. D.v.s. antingen Haute Cuisine eller Bistro kök. En ny generation av unga kockar är på gång, som är villiga att experimentera och integrera andra länders kök och produkter. En renässans i det franska köket kommer därför att ske.

Framtidens företagsrestaurang – Personalmatsalen kommer framöver inte vara stället där otaliga jobbare blir mätta. Det sker en omvandling till en plats där man kan njuta, utbyta kunskaper under måltidens gång och har kreativa pauser i arbetslivet. Samtidigt uppfyller personalrestaurangen alltmer rollen att ge råd, stöd och hjälp för en hälsosam livsföring som många företag anser som nödvändiga och vill erbjuda sina anställda.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Källa: Küche