När jag nu har såld mina andelar i Gastronomi Sverige kan det vara på plats att sätta på pränt en resumé om satsningen som gav Sveriges gastronomi väl den största resonans – speciellt på internationellt nivå.

Första gången jag kom i kontakt med Bocuse d´Or var i Ljubljana 1986.

Som nyvalt ordförande i dåvarande Sveriges Kökschefers Förening (numera Svenska Kockars Förening) var jag delegat på Kockarnas Världsförbund (WACS) kongressen där – mitt första internationella uppdrag.   

På någon av kongressdagarna hade – okänd för oss delegater från bortåt 60 nationer – det i foajén av hotellet riggats en monter som rymde hela lokalen om något som kallades tävlingen Bocuse d ´Or. Ingen visste vad det rörde sig om. Vi fick mappar med info-material och allt försvann lika kvickt som det hade poppad upp. För mig var detta första kontakten med marketing – geniet Paul Bocuse.

Jag tog med mig materialet hem och lade det – som så mycket annat – i någon hylla. Någon månad senare anlände till föreningen ett brev från Frankrike där vi uppmanades att utse någon svensk kock som deltagare till tävlingen i Lyon.

Jag/vi var då mitt i processen att omorganisera Kökschefers Förening (från en facklig organisation till en fristående yrkesintresse organisation) och även omstarten av Kocklandslaget låg i sin linda. Till saken hör också att ingen av oss i styrelsen kunde nämnvärd konversera på franska. Vi orkade inte bry oss om detta!

Därför beslöt jag att lämna all korrespondens vidare till Werner Vögeli som jag visste att han som Schweizare talade franska. Werner hade då kontakt med Sven - Gunnar Svensson och en kille från Göteborg som hete Peter Rhedin. Dessa herrar startade den svenska tävlingsverksamheten inom Bocuse d´Or. Tyvärr skar det sig sedan mellan Sven – Gunnar och Peter (vet inte vad det rörde sig om) och Werner och Sven – Gunnar bestämde sig för att ta hand om detta själva tillsamman med advokaten Björn Wagnsson, Prins Bertil, Tore Wretman m.fl.

Problemet för Bocuse d´Or Sverige organisationen var efter några tävlingar att få tag på det rätta kockarna och sponsorerna för att kunna representera landet i Lyon på bästa sättet. Oftast hade vi med Kocklandslaget redan kontrakt med företag som Sven - Gunnar också började uppvakta och det blev således nobben för satsningen till Bocuse d`Or.

Till saken hör också att personen – som jag hade lämnad över ansvaret för Kocklandslaget – ville absolut INTE att någon av ”hans” kockar skulle delta i tävlingen i Lyon så länge de tillhörde det svenska teamet. Därför skar det sig totalt mellan falangerna.

Innan jag avgick som ordförande i Kökschefers Förening 1995 - var det därför en av de sista handlingar jag genomförde – att skriva och underteckna en överenskommelse om sammarbete mellan Bocuse d ´Or och SKchF (Sveriges Kökschefers Förening).

På grund av denna överenskommelse hamnade JAG med i grupperingen som jag var stolt över att tillhöra – med de förmågor jag hade - för att utveckla och marknadsöra den svenska gastronomin och den nya kock – generationen som växte fram

Därför döptes den svenska satsningen för tävlingen till:

 

            Som nyligen har döpts om till Bocuse d’Or Sweden.

_______________________________________________________________________________ 

           

Som stolt medlem i Gastronomi Sverige sedan 1995 är jag mycket glad över de  framgångar våra kandidater har haft till gagn för den svenska gastronomin.


Bronsmedalj till Tommy Myllymäki i Bocuse d´Or Guld till Norge
Onsdagen den 28 januari 2015, står det klart att Sverige och Tommy Myllymäki vinner ett ärofyllt brons i prestigefulla Kock-VM, Bocuse d´Or i Lyon.
Myllymäki presenterade två sofistikerade rätter; Pärlhöna med svenska vintersmaker samt bäcköring.
Guldet förärades Ørjan Johannessen från Norge medan silvermedaljen gick till Philip Tessier från USA.


Gastronomi Sverige AB
Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmarna i Svenska Bocuse d'Or Akademien som är:
Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren,
Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström,
Paul Svensson samt Tommy Myllymäki.
GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrens kraftigt sätt.
Målet att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige.
Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.