FAZER CULINARY TEAM - SWEDEN    

 

       

     OM ETT ÅR - GANSKA PRECIS, ÄR DET MAT - OS IGEN!

Den 14 februari 2019 avhölls det lottningen av tävlingsdagen och motståndarna för de olika tävlingsgrenarna på Neues Schloss i Stuttgart.

Fazer Culinary Team Sweden kommer att tävla i catering kategorin.

GASTRONOMIN I DEN OFFENTLIGA SEKTORN.

I februari 2020 är det åter dags för världens störta mattävling, den s.k. ”Matolympiaden”, som avhålls i Stuttgart/Tyskland i samband med branschmässan InterGastra.

Bortåt 3000 kockar från nästan hela världen kommer då i olika tävlingar och kompetensprov kämpa om medaljerna. Bl.a. flera team från Sverige där jag känner mig hedrat att få vara mentor åt Fazer Cullinary Team Sweden.

För tävlingsgrenen GV (Grossküchen Verpflegung = Storhushåll) är det Karl Haaf som är ansvarig.

Han är vicepresident i tyska kökschefers förening och Kökschef i Klinikum Nordschwarzwald, utanför Stuttgart. Där lagar han förutom maten till patienterna och personalen även skollunch till en större skola i närheten som levereras dit.

För en tid sedan kunde jag läsa en intervju med honom.

På frågan ” Vart kommer tyngdpunkten av storhushållsmaten ligga i framtiden” svarade han:      

I de moderna storhushållen gäller det - precis som i den privata gastronomin – att förverkliga gästernas önskemål. Fokuseringen bör vara på kvalitén, närodlat och upplevelse. Det gäller att ha en bra dialog med livsmedelsindustrin och ställa krav på dem beträffande näringsvärden och samman- sättningen av deras produkter.

Nästa fråga var ”Har storhushållsmaten fortfarande profileringsproblem”

I många storkök arbetar i dag kolleger som kommer från den privata sektorn där de fick lära sig att ha förståelse för kokkonsten. Tyvärr är den offentliga mathållningen, som har att kämpa med aspekter som kvantitet och inbesparningar, inte lätt att marknadsföra. Därför har man i Tyskland startat olika projekt som ska lyfta imagen och kvalitén som kan utmynna i en certifiering av storköken.

Sista frågan var ”Hur värderas livsmedelskvalitén i storköken”

Den värderas mycket högt! Dels genom lagtexten men också genom de ansvariga i de olika verksamheter som utökar specifikationerna beträffande kvalitén efter deras önskemål och behov. Ansvaret för rätt kost och högsta hygien är i storköken enorm. Jag hoppas att de team som kommer att tävla vid Matolympiaden i storhushållstävlingen kommer att bevisa det

Jag tror att synsättet - som gäller framför allt - är att genom högklassig gastronomi i den offentliga sektorn se till att gästernas önskemål och förväntningar blir tillfredsställd.

 

FAZER CULINARY TEAM Vinner för för andra gången i rad!

 VM I LUXEMBURG  24 - 28 NOV 2018

Helt fantastiskt och suveränt!

Fazer Culinary Team Sverige lyckades med bedriften att för andra gången i rad vinna Culinary World Cup i Luxemburg som allmänt kallas VM i matlagning.

2014 blev det förra gången, däremellan kom teamet på en andra plats på Mat – Olympiaden i Tyskland och nu 2018 knep vi guldet IGEN, följt av teamet från Finland och med Danmark på en tredje plats.

Temat för vår kategori – Community Catering – sattes av arrangörslandet och blev ”Against Food Waste” som var aktuellt, anpassad till den tid vi lever i.

Personligen blev jag mycket glad över detta beslut – att man ska använda så mycket som möjligt av menyns råvarorna - och att använda det som förr var spill meningsfullt och med det rätta miljötänk i sina olika rätter.

Bl.a. var det denna utmaning som gjorde att jag ville hjälpa Fazer teamet, då jag tror att denna tävlingsform – där man måste laga mat som de flesta dagligen äter på sina arbetsplatser, modern presenterat och näringsriktig tillagat – är den enda tävlingsform som är ekonomiskt och moraliskt försvarbart, den utvecklar kockyrket, gagnar kunderna och därmed foodbranschen.

  

 

Bilder från tävlingen:

MenynMenyn             

 
VM vinnarna      
 
 
 Nu åker pucklan mot Stockholm

FAZER CULINARY TEAM 2017/18 STARTAR UPP FÖRBERDELSERNA TILL VM I LUXEMBURG  

24 - 28 NOV 2018

Dan Assarsson Lagledare

Adam Hallberg Medlem

Marcus Ludvigsson  Medlem   

Daniel Lund  Medlem   

Susanne Strandqvist  Medlem    

Patrik Sättgren  Medlem   

Niclas Melin  Coach   

Juanita Conway   Projektledare   

Kurt Weid  Mentor  Maggkurr AB  

 

2018-02-03 återträff av många som var involverade i de olika teams

https://www.facebook.com/andreas.fredin.3/videos/1588544847902987/

 


Mat - Olympiaden 2016 - IKA Erfurt,Tyskland

 

Vid världens största matlagningstävling - den s.k. Mat-Olympiaden - som avhölls i Erfurt i Tyskland kämpade teamet väl och hamnade efter 7 timmar intensiv matlagning, där 120 gäster avnjöt lagets mat, på andra platsen bland 19 deltagande team. Endast en futtig poäng fattades till vinsten!

Tävlingsmenyn bestod bl.a. av skaldjurssoppa, ett val mellan inkokt regnbågsfilé, plommonspäckad rapsgriskotlett och svampfylld raggmunk samt skånsk äppelkaka, allt med en mängd olika tillbehör.

I den tyska TV – kanalen ZDF visades följande sammafattning av tävlingen:

https://www.zdf.de/nachrichten/zdf-morgenmagazin/olympiade-in-erfurt-kochen-um-gold-102.html

                                                                     

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fazer Culinary Team - Världsmästare 2014  Community Catering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

MAGGKURR AB Agronomgränd 8
175 44 Järfälla
+46709278063 maggkurr@bredband.net