FAZER CULINARY TEAM - SWEDEN    

 

GASTRONOMIN I DEN OFFENTLIGA SEKTORN.

I februari 2020 är det åter dags för världens störta mattävling, den s.k. ”Matolympiaden”, som avhålls i Stuttgart/Tyskland i samband med branschmässan InterGastra.

Bortåt 3000 kockar från nästan hela världen kommer då i olika tävlingar och kompetensprov kämpa om medaljerna. Bl.a. flera team från Sverige där jag känner mig hedrat att få vara mentor åt Fazer Cullinary Team Sweden.

För tävlingsgrenen GV (Grossküchen Verpflegung = Storhushåll) är det Karl Haaf som är ansvarig.

Han är vicepresident i tyska kökschefers förening och Kökschef i Klinikum Nordschwarzwald, utanför Stuttgart. Där lagar han förutom maten till patienterna och personalen även skollunch till en större skola i närheten som levereras dit.

För en tid sedan kunde jag läsa en intervju med honom.

På frågan ” Vart kommer tyngdpunkten av storhushållsmaten ligga i framtiden” svarade han:      

I de moderna storhushållen gäller det - precis som i den privata gastronomin – att förverkliga gästernas önskemål. Fokuseringen bör vara på kvalitén, närodlat och upplevelse. Det gäller att ha en bra dialog med livsmedelsindustrin och ställa krav på dem beträffande näringsvärden och samman- sättningen av deras produkter.

Nästa fråga var ”Har storhushållsmaten fortfarande profileringsproblem”

I många storkök arbetar i dag kolleger som kommer från den privata sektorn där de fick lära sig att ha förståelse för kokkonsten. Tyvärr är den offentliga mathållningen, som har att kämpa med aspekter som kvantitet och inbesparningar, inte lätt att marknadsföra. Därför har man i Tyskland startat olika projekt som ska lyfta imagen och kvalitén som kan utmynna i en certifiering av storköken.

Sista frågan var ”Hur värderas livsmedelskvalitén i storköken”

Den värderas mycket högt! Dels genom lagtexten men också genom de ansvariga i de olika verksamheter som utökar specifikationerna beträffande kvalitén efter deras önskemål och behov. Ansvaret för rätt kost och högsta hygien är i storköken enorm. Jag hoppas att de team som kommer att tävla vid Matolympiaden i storhushållstävlingen kommer att bevisa det

Jag tror att synsättet - som gäller framför allt - är att genom högklassig gastronomi i den offentliga sektorn se till att gästernas önskemål och förväntningar blir tillfredsställd.

 

FAZER CULINARY TEAM Vinner för för andra gången i rad!

 VM I LUXEMBURG  24 - 28 NOV 2018

Helt fantastiskt och suveränt!

Fazer Culinary Team Sverige lyckades med bedriften att för andra gången i rad vinna Culinary World Cup i Luxemburg som allmänt kallas VM i matlagning.

2014 blev det förra gången, däremellan kom teamet på en andra plats på Mat – Olympiaden i Tyskland och nu 2018 knep vi guldet IGEN, följt av teamet från Finland och med Danmark på en tredje plats.

Temat för vår kategori – Community Catering – sattes av arrangörslandet och blev ”Against Food Waste” som var aktuellt, anpassad till den tid vi lever i.

Personligen blev jag mycket glad över detta beslut – att man ska använda så mycket som möjligt av menyns råvarorna - och att använda det som förr var spill meningsfullt och med det rätta miljötänk i sina olika rätter.

Bl.a. var det denna utmaning som gjorde att jag ville hjälpa Fazer teamet, då jag tror att denna tävlingsform – där man måste laga mat som de flesta dagligen äter på sina arbetsplatser, modern presenterat och näringsriktig tillagat – är den enda tävlingsform som är ekonomiskt och moraliskt försvarbart, den utvecklar kockyrket, gagnar kunderna och därmed foodbranschen.